Pripálený riad môžete jednoducho vyčistiť pomocou sódy bikarbóny.
View this post on Instagram
Pripálený riad môžete jednoducho vyčistiť pomocou sódy bikarbóny.
View this post on Instagram
" Z panvice sa začala odlupovať povrchová vrstva. Vraveli ste, že tam žiadna nie je!"
Presne tak. Žiadna povrchová vrstva na panvici nie je. To, čo sa odlupuje, je veľká vrstva spolymerizovaného a pripáleného oleja, ktorá tam vznikla časom tým, že ste prepaľovali olej pri zahrievaní na panvici. Čo s tým?
Stačí panvicu poriadne vyčistiť - ideálne drôtenou kefou tak, aby ste zoškriabali celú olejovú vrstvu. Následne treba panvciu niekoľkokrát poriadne umyť a vytrieť (v tomto výnimočnom prípade Vám pomôže aj umývačka riadu) a nanovo vypáliť podľa tohto návodu.
Aby sa panvica „vypálila“ a získala svoje skvelé vlastnosti, je potrebné v nej niekoľkokrát uvariť jedlo na tuku: ideálne je opekanie napr. slaniny či cibule na oleji (všetky riady) alebo pečenie v rúre s použitím oleja alebo tuku (iba celoliatinový riad alebo riad s antikórovou rúčkou).
Práve vtedy dochádza k tzv. polymerizácii oleja na železe a vzniká nepriľnavá vrstva. Ak v hrnci či panvici varíte iba jedlá na tuku (vyprážate, opekáte zeleninu a pod), vypaľovať panvicu nebudete často. Ale ak v panvici budete robiť aj jedlá na vode alebo napr. paradajkové omáčky, Vaša panvica môže po umytí a vysušení vyzerať aj takto:
Ak riad začal hrdzavieť (tuková vrstva bola vymytá, riad nebol dostatočne vysušený alebo ostalo jedlo v panvici dlhšiu dobu), škvrny od hrdze odstránte drôtenkou alebo kefou na gril. Panvicu poriadne niekoľkorkát umyte a vytrite utierkou. Potom je treba vykonať opätovné vypálenie riadu podľa pokynov nižšie.
Ak sa farba riadu zmení z čiernej na sivú, je to dôsledok vymytia povrchovej tukovej vrstvy. Výdatne potrite riad olejom a dajte ho do rúry na 15 až 30 minút pri teplote 180°C, aby sa olej spolymerizoval. Keď riad vychladne, papierovou servítkou vytrite prebytok oleja.
Ak má panvica drevenú rúčku, nastavte platničku na strednú hodnotu a nechajte na nej panvicu 10 -15 minút. Vypnite platničku a počkajte, kým panvica vychladne. Neprehrievajte panvicu.
Táto procedúra vypaľovania panvice je zdrojom výrazného pachu oleja, takže je potrebné pri nej dobre vetrať. Ale dajte pozor, aby olej nezačal dymiť.
TIP: Nám sa najlepšie osvedčilo vypaľovať panvicu rovno pri varení - vypražíme v nej chlieb vo vajíčku (alebo topinky), rovnako dobre poslúži aj opekanie cibuľky. Olej neprehrejete (veď predsa nechcete jesť prihorené jedlo) a zároveň to trvá dostatočne dlho.
Masírovanie pomocou kefy pochádza ešte z antiky. Z kože sa odstránia odumreté bunky, zvýšené prekrvenie pokožky vedie k spomaleniu jej starnutia, zmierňuje sa napätie svalov, pomáha predchádzať celulitíde resp. prispieva k jej redukcii. No najvýraznejší účinok je spôsobený uľahčením detoxikácie tela pomocou lymfatického systému a zvýšeným vyplavovaním toxínov kožou.
Na dobrú masáž potrebujete správnu kefu. Preto je potrebné si vybrať správne štetiny:
kozie vlasy – najjemnejší typ štetín, kefy sú vhodné na pravidelnú jemnú masáž tváre a dekoltu
konské vlasy – pevnejšie štetiny, vhodné na intenzívnejšiu, nie príliš častú masáž tváre a dekoltu
prírodné štetiny – pevné, vhodné na suchú aj mokrú masáž celého tela
vlákna tampico – veľmi pevné rastlinné vlákna; kefa je vhodná na mokrú masáž (v sprche, v kúpeli alebo v saune)
bronzové vlákna – kefa na suchú masáž tela; pri masáži vznikajú záporne nabité ióny, ktoré zvyšujú účinok masáže
Po masáži kefu opláchnite poriadne vodou. Potom vodu vytraste a kefu nechajte sušiť na vzdušnom mieste štetinami nadol, aby prípadná voda z nich stiekla mimo kefu, nie do nej. Vlhké drevo a štetiny podporujú rast plesní – kefa by začala černieť.
Ideálnym časom na masáž je ráno. Celotelová masáž Vám nezaberie viac ako 5-7 minút. Začnite od palcov na nohách a postupujte k srdcu. Následne premasírujte ruky od končekov prstov k srdcu a napokon tvár a dekolt.
Po masáži je dobré osprchovať sa - začnite pri teplote ako zvyčajne, potom postupne zvyšujte teplotu na veľmi horúcu (ktorú vydržíte 1-2 minúty) a následne zmeňte na mrazivo studenú (na 30 sekúnd až 1 minútu).
Poutierajte sa a natrite výživným olejom - mandľovým, avokádovým alebo sezamovým.
Výsledkom bude nielen krásny začiatok dňa nabitý energiou :-)
Upozornenie: Ak máte ekzém, psoriázu, kŕčové žily alebo poranenú pokožku, masáž pomocou kefy sa neodporúča.
Balená voda je najpredávanejšia "malinovka" na svete. Iba na Slovensku sa ročne predá 353,1 milióna litrov balenej vody, čo predstavuje 65,1l na osobu. Ak pripočítame k tomu ešte sladené nápoje, nektáre a džúsy, spotreba narastie na takmer 170l na osobu.
Dobrá správa pre naše zdravie - sme hydratovaní, ale viac ako 600 miliónov PET fliaš každý rok je ranou pre slovenskú prírodu. Odhad je, že iba 45% fliaš sa zrecykluje. Ostatné končia v spaľovniach a na skládkach. Na Slovensku je už zavedené zálohovanie PET fliaš, takže sa vracia 59% predaných PET fliaš.
Firmy nalievajú množstvo peňazí do reklamy, že ich voda je lepšia pre Vaše zdravie, lahodnejšia, lepšie Vás hydratuje a pod. Je len ťažko uveriteľné, že sme všetci ochotní zaplatiť 1000-krát viac za vodu v plastovej fľaši, hoci tá z kohútika je častokrát zdravšia, chutnejšia a bezpečnejšia.
foto:http://sergetheconcierge.typepad.com/
Ale ak dáme bokom finančnú stránku, je tu ešte množstvo zdravotných a enviromentálnych aspektov, prečo dať prednosť vode z kohútika pred balenou.
1. Produkcia plastových fliaš, ich plnenie, balenie, transport na miesto, kde budú predávané - spotrebúvajú sa prírodné neobnoviteľné zdroje.
2. Plastové fľaše vypúšťajú do nápoja škodlivé chemické toxíny - najmä ak sú vystavené slnečnému žiareniu a teplu. A ruku na srdce, kedy a kde najčastejšie pijeme vodu? Nie je to v lete, na slnku, v aute?
3. Keď raz vypijete vodu z plastovej fľaše, jednorázová fľaša prispeje k tvorbe hôr odpadu, ktorý nemizne. Každý jeden kúsok plastu, ktorý bol kedy vyrobený, ostáva tu na našej planéte!
4. Dokonca aj keď sa snažíte recyklovať použité fľaše, využije sa iba ich malá časť. Zvyšok končí na skládke, či v prírode... Aj pri recyklácii plastov ide o tzv. downcykláciu - teda o výrobu menej hodnotných produktov, plasty pri recyklácii postupne degradujú.
5. Ak sa plastové fľaše dostanú do prírody, sú nebezpečné pre vtáky, cicavce, ryby - mýlia si vrchnáky, úlomky fliaš s jedlom a hladujú v dôsledku ich požitia.
6. Čas a oceán rozdrobia plasty na drobné čiastočky známe tiež ako plastový smog. Tieto mikročastice priťahujú ďalšie znečisťujúce látky, sú požierané rybami a dostávajú sa do nášho potravinového reťazca.
Tiež je dôležité si uvedomiť, že žiadna PET fľaša sa nezrecykluje na ďalšiu PET fľašu - zrecykluje sa vždy na niečo menej hodnotné - napr. textílie (pozor, pri praní fleesu sa znečisťuje voda plastovými mikročasticami).
Čo teda máme urobiť? Znížiť množstvo jednorázových plastových fliaš. Môžete urobiť svoje osobné rozhodnutie - nekupovať viac balenú vodu, ak je k dispozícii kohútik s pitnou vodou. Chce to trochu osobného manažmentu - pripraviť si fľašu s vodou do batoha, kabelky či auta. My odporúčame kúpiť nerezovú termofľašu alebo sklenenú fľašu a nie plastovú, ktorá má výrazne obmedzenú životnosť a nemusí byť 100% zdravotne nezávadná.
Tiež sa môžete zapojiť do iniciatív čistenia svojho okolia od odpadu alebo odpad zbierať len tak, na prechádzkach...
Spracované podľa https://lessplastic.co.uk
Keď sme sa odsťahovali z Bratislavy, začali nám chýbať fantastické palacinky z Lacinky, a tak chtiac-nechtiac začala som robiť palacinky doma - najprv na hlbokej liatinovej panvici. Išlo to fajn, len to bola trošku otrava s tak ťažkou panvicou. A keďže som ich robila pomerne často, palacinkáreň sa nasťahovala do našej kuchyne.
Palacinky robím minimálne raz týždenne, často aj dva-trikrát. Celozrnná palacinka je skvelá ako rýchle raňajky, desiata do školy, obed počas rýchleho dňa aj večerná odmena po náročnom dni.
Sladká náplň palacinky u nás jednoznačne vedie - gaštanové pyré, osladená kyslá smotana s kakaom, džemy, tvaroh... Ale príjemným osviežením sú aj slané náplne - z Nivy, bryndze, skvelá je treska, strúhaný eidam...
Ale kým sa palacinka naplní, chce to trochu práce s pečením - takže poďme na to:
Cesto na palacinky robím z cca
cukor nedávam, pretože alebo je sladká plnka, alebo to chceme naslano :-)
Cesto by malo byť skôr tekuté ako husté - preto podľa potreby treba pridať trošku vody - záleží od značky múky.
Pred pečením musí byť panvica jemne potretá olejom alebo masťou a nahriata (skúšam kvapkou cesta, či sa upečie v priebehu cca 10 sekúnd). Na panvicu nalejeme cesto a otáčaním panvice ho rozlejeme po celej panvici - používam túto naberačku , ktorej objem je presne taký, ako potrebujem na jednu palacinku - nie sú potom ani tenké, ani hrubé :-)
Pečiem na silnejšom ohni - na našej indukčnej platni je to 7-ty z 9.
Kým nie je palacinka z vrchu suchá, palacinkou nehýbem - nejde to, trhala by sa, pripekala o panvicu. Keď z vrchu vidím, že je cesto "upečené", až vtedy palacinku otočím. Vzhľadom na hmotnosť panvice palacinky nevyhadzujem, ale už som videla aj takého silného kuchára :-)
Na druhej strane pečiem palacinku iba chvíľočku,a potom sa už môže plniť a jesť.
Dobrú chuť :-)
Už niekoľko rokov robíme domáci jogurt. Chceme sa s Vami podeliť o náš osvedčený recept.
Mlieko prevaríme a necháme vychladnúť na 50 °C v hrnci s dvojitým dnom. Primiešame jogurt a necháme 12 hodín na teplom mieste. Už netreba prihrievať. Jogurtovač sme zrušili, nefungoval tak, ako sme potrebovali a obmedzoval nás v množstve. Výhodou hrnca na preváranie mlieka je, že nahriata voda udržuje teplotu jogurtu počas kultivácie.
Keď je jogurt hustý, prelejeme do pohárov a odložíme do chladničky.
..................MŇAM
http://www.prijemneveci.sk/sklenene-pohare-weck
Chodíte na kempovačky a zálesácke čundre?
A poznáte škandinávsky hrniec?
Je to špeciálny hrniec s veľmi hrubými stenami a uškom na zavesenie.
Tajomstvo varenia v ňom je - variť pomaly, pomaly, pomaly.
Ráno si urobíte na ohni raňajky, kávu alebo čaj a potom do pahreby vložíte hrniec so všetkým, čo patrí do poriadneho gulášu. Hrniec postavíte do postele z uhlíkov a uhlíkmi ho aj prikryjete.
View this post on Instagram
Večer, po návrate k stanu, Vás bude čakať jedlo ako od šéfkuchára :-)
Hrniec sa dá použiť aj ako pekáč na chlieb, pokrievku použijete ako panvicu na vyprážanie na otvorenom ohni.
View this post on Instagram
Môžete ho zavesiť ako liatinový kotlík na trojnožku.
View this post on Instagram
Už sa aj Vám zbiehajú slinky? :-)
http://www.prijemneveci.sk/liatinovy-skandinavsky-kotlik
Vedeli ste, že vhodne tvarované dno riadu je pre varenie veľmi dôležité?
Aby ste dosiahli pri varení ten najlepší výsledok, riad musí rozvádzať teplo rovnomerne. Ideálne dno nádob má byť hrubé cca 6mm (zdroj – Švédska spotrebiteľská agentúra - časť pre liatinový riad) a jeho dotyková plocha zospodu má mať mierne zakrivenie (jemné vydutie) smerom dovnútra nádoby. Tým sa dosiahne po zahriatí dobrá stabilita hrnca či panvice na akomkoľvek type varnej plochy, čo je veľmi dôležité z hľadiska bezpečnosti.
Ak by bolo dno bez tohto zakrivenia, po zahriatí by v jeho strednej časti vznikla malá vypuklina, ktorá by spôsobila nestabilnosť riadu a jeho hojdanie sa na sporáku, tým aj zvýšené riziko úrazu. Z rovnakého dôvodu by dno nedosadalo celou plochou na zdroj tepla a tým by sa ani riad nezahrieval rovnomerne. Na jednom mieste potom jedlo môže prihárať, pretože sa zohrieva a varí nerovnomerne.
Liatinový riad Skeppshult má dno navrhnuté a vyrobené špeciálne tak, aby efektívne rozvádzalo teplo po celej ploche a tým uľahčilo prípravu jedla.
Vonkajšie dno panvice by malo mať jemne drsný povrch. Ten zabezpečí, že úplne malinlé čiastočky (napríklad vysypanej soli) zapadnú do dieročiek, ale veľké častice sa o dno neprilepia. Práve veľké zrnká soli prilepené na dno riadu môžu poškriabať varnú dosku. Liatinové panvice presne taký povrch majú.
S liatinovými hrncami a panvicami Skeppshult spoznáte ideálny kuchynský riad s jedinečnými vlastnosťami a varenie bude pre vás príjemný zážitok. Dôkazom je aj spokojnosť väčšiny šéfkuchárov, ktorí testovali riad Skeppshult v profesionálnych kuchyniach.
Určite už viete, že na indukčnú platňu je vhodný iba riad, na ktorý dokážete prichytiť magnet. Keramické, sklenené, medené a hliníkové hrnce a panvice sa na indukčné variče vôbec nehodia (väčšina teflónového riadu je vyrobená z hliníka s povrchovou úpravou). Preto majúextra dno, ktoré má magnetické vlastnosti.
Riad z nerezovej ocele je dnes už označený, ak je vhodný na indukčnú platňu. Časť dna takéhoto riadu je vyrobená z magnetickej nerezovej ocele. Ale pozor, starší riad na ňu vhodný byť nemusí.
Najväčšiu účinnosť variča dosiahnete, ak budete variť v liatinových alebo železných hrncoch.
Prečo je to tak?
Indukčné platne sú založené na fyzikálnom jave elektromagnetickej indukcie – v platničke sa mení elektrický prúd, a teda aj veľkosť magnetického poľa. Jeho zmena indukuje – teda navodí – vznik elektrického prúdu v hrnci. Hrncu sa to však veľmi nepáči, takže prúdu kladie odpor a zohrieva sa. :-) No a keď sa ohrieva hrniec, ohrieva sa aj obsah v ňom.
A čím rýchlejšie sa hrniec ohrieva, tým menej energie miniete :-). Preto je hrniec či panvica z liatiny (čistého železa) výhodnejšia ako z akéhokoľvek iného materiálu (aj keď smaltovaný riad je asi rovnako dobrý :-) - náklady na jej obstaranie sa Vám vrátia v nižšom účte za elektrinu.
A aké má indukčný varič výhody?
Ohrieva sa iba hrniec. Ak hrniec z platničky zoberiete, platnička rýchlo chladne (zdrojom jej zahriatia bol hrniec a jeho obsah).
Aktivuje sa iba adekvátna časť platničky pod hrncom - žiadne tepelné straty do okolia, žiadne zbytkové teplo.
Keďže platnička a jej okolie je chladné, ak Vám aj niečo vykypí, ľahko tekutinu utriete, keďže sa nepripeká na platničku.
Pri zohrievaní miniete o polovicu menej energie ako pri plyne, a o štvrtinu menej ako pri sklokeramických platniach.
Ohrievanie pomocou indukcie je nielen úsporné, ale aj rýchle, pričom viete promptne regulovať intenzitu ohrevu (na rozdiel od sklokeramických platní).
Ak chcete vedieť viac o fungovaní indukčných varných dosiek, kliknite na http://www.induktion.se (vo švédčine).
Skeppshult (1906) Vám ponúka riad z najkvalitnejšej liatiny - aby ste mali z varenia pôžitok.