RSS

Blog

Test termosiek Yoko design

Máme nové termofľaše a novinku - termoplechovky.

Akonáhle prišli na sklad, hneď sme ich otestovali - aby ste vedeli, že nekupujete mačku vo vreci, a tu Vám ponúkame výsledky testu. 

Ako pri prvom teste , aj tu sme nalievali vriacu vodu do termosiek, ktoré sme následne vložili do chladničky - teplota cca 8-12°C.

Teplotu sme merali klasickým teplomerom na zaváranie.

čas/hod štart 1 2 3 6 9 12 15 18 21 24
500ml fľaša Yoko Design/°C 92 78 66 57 52 41 37 34
500ml plechovka Yoko Design/°C 91 80 71 66 52 40 33

Myslím, že čísla hovoria za seba a my sa tešíme, že máme v obchode nové kvalitné termosky za super cenu :-)

Aká stopa ostane po Vás?

Krásne krátke video o tom, že každý deň svojou činnosťou tvoríme budúcnosť našich detí...

Zábava pre deti

Jeden z najväčších zdrojov odpadu v rodine sú - hračky. Deti chcú všetko farebné, najlepšie hlučné a väčšinou s krátkou životnosťou.

A tak sme začali vyhľadávať také hračky, ktoré ak nemali vydržať aspoň 30 rokov - napríklad ako Lego :-), tak by mali byť  jednoducho recyklovateľné,  ideálne rozložiteľné. Tu je pár našich tipov.

Začali sme ekologickou plastelínou - recept nájdete napr. na stránkach Kreidezeit (na druhej strane) - skvelá zábava pre deti zaručená na niekoľko dní dopredu... 

A tak sme vyskúšali aj eko (ekologickú, ekonomickú) verziu kinetického piesku - hrubá múka, solamyl a olej (pomer 8:1:1) - pár hodín ticha a hry stálo za to...len sa nám nepodarila farebná verzia, potravinárske farby treba asi najprv rozpustit vo vode. Vyskúšame nabudúce.

Obdobie puzzle sme zahájili doma vyrobeným pentominom, ktoré sme si nafarbili akrylovými farbami a deti sa pri ukladaní obrázkov naučili otáčat a pretáčať dieliky. Asi dva roky sme na všetky detské sviatky rozdávali a dostávali puzzle - drevené i papierové, z 9 dielikov až po 96...deti boli šťastné, že majú darček s kopou farieb, my sme boli radi, že si precvičia orientáciu v priestore, pamäť, analýzu objektu a hlavne, že bude chvíľu od nich pokoj :-)

Po tomto období prišli na rad spoločenské hry - a s nimi veľa hodín spoločnej zábavy - Osadníci z Katanu, Carcassone, Pexeso, Ovocný sad, Zoo Wa Boo, Duch .

Najobľúbenejšími hračkami u nás sú drevený vláčik a veľká krabica obyčajných drevených kociek a hranolčekov. Fantázii sa medze nekladú - raz sú z nich domym inokedy mosty, garáže, cesty...Ako sa vyjadril náš 5-ročný syn - "toto bol ten najlepší darček, aký som mohol dostať".

Walachia

Mlieko, jogurt, škorica...

Naša rodina miluje mlieko v akejkoľvek podobe - čerstvé, zákys, jogurty, tvaroh, syry.. Kým sme bývali v meste, veľkú časť nášho odpadu tvorili práve obaly z mliečnych výrobkov. Pre jednoduchosť spracovania obalu  po použití sme kupovali mlieko v plastových sáčkoch alebo PET fľašiach, ale odpad vznikal.

Až sa objavili prvé automaty na mlieko a my sme začali nosiť mlieko domov v sklenených fľašiach. Takto sme fungovali, kým sme sa nepresťahovali na dedinu a nezačali nosiť mlieko od chovateľa. Smotanu by bola škoda  nevyužiť. Takže som doma musela mlieko zo sklenenej fľaše s úzkym hrdlom prelievať do fľaše so širším hrdlom - vydržalo mi to pár dní a fľaša sa musela zmeniť z fľaše na mlieko na sirupovú fľašu.

Na mliečnej pozícii ju nahradila litrovka Weck. Smotanu už môžem zbierať priamo z fľaše a priznám sa, aj mojej pohodlnosti bolo urobené zadosť - z umývačky vychádza čistá, takže ju nemusím ručne umývať ako klasickú fľašu :-) 

Zo smotany, ktorú zozbierame z mlieka, robíme domáci nanuk - stačí smotanu vyšľahať, jemne osladiť a ochutiť škoricou, kakaom alebo vanilkou a zamraziť. Z 250ml smotany vystačí na cca 9 nanukov bez chémie a bez obalu :-)

Z dobrého mlieka sa dá urobiť aj dobrý jogurt. Najprv sme zvykli jogurt robievať v jogurtovači. Kým sme neprišli na to, že je to jeden zbytočný spotrebič v domácnosti a nenahradili sme ho hrncom na preváranie mlieka. Mlieko v hrnci po prevarení ostane, a keď vychladne na cca 38°C, zamiešame jogurt, a po 12-24 hodinách ho už iba podelím do pohárov. Hrniec využívame aj na varenie kaší a pudingu. Takže dnes by som povedala, že kúpa jogurtovača boli vyhodené peniaze.

Kým cez leto boli naobľúbenejšie ovocné jogurty, v zime fičí u nás med so škoricou alebo vanilkovým cukrom. A tu sa znova začali v našom koši hromadiť obaly od korenín. Problémom pri týchto obaloch je, že sú prakticky neseparovateľné a končia v komunálnom odpade. Riešenie som našla v podstate náhodou - koreniny v biokvalite zn. Sonnentor - tie kúpite aj predajniach Naturfyt :-) Balenia sú väčšie, ako som bola zvyknutá z bežných obchodov. Korenie je zabalené v uzatvárateľnom polypropylénovom vrecku v papierovej krabičke, teda celý obal viem jednoducho rozseparovať. 

S príchodom vanilky od Sonnentoru k nám, opustil našu domácnosť aj vanilínový cukor - jeho prírodný variant je jednoducho fantastický a aj lacnejší.

Keď som mliekom začala, mliekom by som aj skončila - ešte stále netuším, ako zruším obaly od syrov (okrem toho, že ich prestanem kupovať :-). Máte nejaký tip? Napíšte nám na FB alebo na info@prijemneveci.sk. Ďakujem.

Na nákupoch

Možno to poznáte tiež - separujete, recyklujete a kompostujete, nosíte si vodu vo vlastnej sklenenej fľaši, vyhýbate sa jednorázovým obalom, do obchodu nosíte vlastnú tašku...

Ale stále je kôš na plasty plný...tak som sa teda v ňom prehrabala a zistila, že väčšinu tvoria mikroténové vrecká z pečiva, ovocia a zeleniny. A tak som sa zamyslela, pobehala som pár obchodov a ušila som si pár vreciek z farbenej juty. Vrecká sú polopriehľadné, tak ani pani za pokladňou nebude mať pochýb o obsahu, sú praktické, ľahké, krásne farebné.

Šitie bolo pomerne náročné, pretože juta sa rozchádza - treba šiť overlockovým stehom, následne  ho ešte poistiť dvojitým zahnutím. Šnúrku na štahovanie som prevliekala priamo cez látku.

To bolo radosti - celá natešená som dala do jedného chlieb, do druhého rožky, do tretieho cibuľu, v ďaľšom skončili jablká...

Moju eko-hrdosť ešte upevnilo ocenenie od predavačky za pokladňou.

Na zeleninu a ovocie boli vrecká perfektné, ale pri vybaľovaní pečiva ma čakalo nepríjemné prekvapenie. Viete, ako ťažko sa čistia rožky od vlákien juty? Ja už áno :-)

A tak som sa musela zamyslieť znova - na pečivo to musí byť bavlna. A do zbierky vreciek pribudlo pár tašiek na pečivo a chlieb (pretože jednu vždy zabudnem doma, musím mať v batohu ďalšiu a v aute tiež jednu pre prípad potreby :-)

Nápad s opakovateľne použiteľnými vreckami na zeleninu, ovocie a pečivo sa mi tak zapáčil, že sme ich chceli šiť a predávať - ale kým sme sa dostali k realizácii, predbehla nás firma Tierra Verde s ich produktami Tierra Organica. A hoci nie sú také krásne farebné ako naše, môžete do jedného vrecka dať raz pečivo a druhýkrát jablká... A my sme radi, že ich môžeme ponúkať v našom obchode...:-)

Palacinky z liatinky

Keď sme sa odsťahovali z Bratislavy, začali nám chýbať fantastické palacinky z Lacinky, a tak chtiac-nechtiac začala som robiť palacinky doma - najprv na hlbokej liatinovej panvici. Išlo to fajn, len to bola trošku otrava s tak ťažkou panvicou. A keďže som ich robila pomerne často, palacinkáreň sa nasťahovala do našej kuchyne.

Palacinky robím minimálne raz týždenne, často aj dva-trikrát. Celozrnná palacinka je skvelá ako rýchle raňajky, desiata do školy, obed počas rýchleho dňa aj večerná odmena po náročnom dni.

Sladká náplň palacinky u nás jednoznačne vedie - gaštanové pyré, osladená kyslá smotana s kakaom, džemy, tvaroh... Ale príjemným osviežením sú aj slané náplne - z Nivy, bryndze, skvelá je treska, strúhaný eidam...

Ale kým sa palacinka naplní, chce to trochu práce s pečením - takže poďme na to:

Cesto na palacinky robím z cca

  •  1l mlieka alebo vody
  •  cca 450g hladkej múky
  •  2 vajíčka
  •  0,5dcl oleja (ten je veľmi dôležitý)
  •  štipka soli

cukor nedávam, pretože alebo je sladká plnka, alebo to chceme naslano :-)

Cesto by malo byť skôr tekuté ako husté - preto podľa potreby treba pridať trošku vody - záleží od značky múky.

Pred pečením musí byť panvica jemne potretá olejom alebo masťou a nahriata (skúšam kvapkou cesta, či sa upečie v priebehu cca 10 sekúnd). Na panvicu nalejeme cesto  a otáčaním panvice ho rozlejeme po celej panvici - používam túto naberačku , ktorej objem je presne taký, ako potrebujem na jednu palacinku - nie sú potom ani tenké, ani hrubé :-)

Pečiem na miernom ohni - na našej indukčnej platni je to 6-ty z 9.

Kým nie  je palacinka z vrchu suchá, palacinkou nehýbem - nejde to, trhala by sa, pripekala o panvicu. Keď z vrchu vidím, že je cesto "upečené", až vtedy palacinku otočím. Vzhľadom na hmotnosť panvice palacinky nevyhadzujem, ale už som videla aj takého silného kuchára :-)

Na druhej strane pečiem palacinku iba chvíľočku,a potom sa už môže plniť a jesť.

Dobrú chuť :-)

Termoska na jedlo -test

Čo robí fyzikárka, keď predáva termosky?

Zisťuje, ako dobre izolujú Emotikona smile

A tu je výsledok testu:

Do termosky s teplotou 20°C som naliala vriacu vodu. Keď sa teplota ustálila, začala som merať.Medzi meraniami bola termoska v chladnicke - cca 4°C.
t0: 91°C 0hod
po 1. hodine: 73°C 1hod
po 5. hodine: 52°C 5hod
po 7. hodine: 43°C 7hod
po 16,5 hodinách od začiatku merania: 28°C

Meranie bolo vykonávané v domácom prostredí bez profesionálnej techniky, takže do procesu testovania vstupovalo viacero chýb, ale dáva aspoň orientačný obraz o tom, čo môžete od termosiek U Konserve očakávať.

Nás nesklamala 

Testovanie termosiek na nápoje

Dlho predlho som sa chystala urobiť test všetkých termosiek na nápoje, ktoré ponúkame v našom obchode. A konečne sa mi to podarilo:

Testovala som spolu 8 termosiek ( 6 z našej ponuky a dve no-name, ktoré sa u nás objavili a chceli sme ich tiež otestovať). Do každej sme naliali vriacu vodu, prvýkrát sme zmerali teplotu po ustálení teploty vody v termoske (cca po 1 minúte). Termosky boli počas merania v chladničke, a keďže sa počas dňa občas otvorila, a straty tepla z termosiek tiež niečo spôsobili (hlavne z tých dvoch no-name), bolo v nej priemerne 12°C.

Merali sme najprv klasickým zaváracím teplomerom, ale posledné dve merania sme už na to išli sofistikovane – digitálnym teplomerom.

Výsledky merania sú zhrnuté v tabuľke:

čas/ hod. 750ml S`well / °C 500ml S`well/ °C 260ml S`well/ °C 750ml Slice of Green/ °C 500ml Slice of Green/ °C 350ml Slice of Green/ °C
štart 91 91 88 92 91 93
3 77 77 70 77 74 70
6 66 66 58 67 61 57
9 61 60 52 57 54 49
12 52 52 42 50 45 41
15
18 44,5 42,3 32,4 41,4 35,1 29,7
21
24 37,8 35,7 25,5 34,5 28,5 23,5

Čo sme teda zistili?

Ak si zoberiete do termosky kávu do práce, ešte po 9 hodinách ju budete piť horúcu.

Deťom čaj nalievajte ráno zásadne v takej teplote, v akej ho má piť - inak sa obarí. Ale ak ho pripravíte už večer, počas dňa bude príjemne teplý a vy si ušetríte pár minút s prípravou čaju v rannom zhone.

Keď pôjdete na celodenný výlet či lyžovačku, aj na jej závere Vás bude čakať v batohu teplý čaj.

Ak teda má byť termoska na to, aby udržala teplý čaj počas dlhšej doby, ako je Vaša cesta z domu do práce,  s pokojným svedomím si môžete vybrať niektorú z našich termosiek a nebudete sklamaní :-)

Čerešňový džem

Keďže naša čerešňa zatiaľ nerodí, využili sme sady kúsok od nás na moravskej strane.

Čerešne sme spracovali rovnako ako jahody, akurát sme prispôsobili množstvo cukru - čerešne boli výrazne sladšie, preto sme dávali 0,3kg cukru/1kg odkôstkovaných čerešní. 

Na tomto mieste musíme vzdať hold odkôstkovaču, ktorý výrazne urýchlil ich spracovanie. Aj keď kôstky občas ostali, pri krájaní išli von výrazne rýchlejšie ako z tých, ktoré odkôstkovačom neprešli.

Výsledkom spracovania 12 kg čerešní je 6 fliaš čerešňového sirupu a viac ako 20 fľaštičiek džemu. 

Jahodový sirup a džem

Jahodová sezóna začala...

My budeme okrem džemu robiť opäť aj sirup...

Jahody očistíme, nakrájame na kúsky a zasypeme cukrom (asi 0,5kg cukru na 1kg jahôd). Necháme postáť 24 hodín.

Jahodovú zmes, ktorá pustila šťavu privedieme k varu a necháme cca 10 minút variť. Časť vriacej štavy nalejeme do fliaš, uzavrieme a pod dekou počkáme, kým vychladne. To bude sirup.

Zvyšok šťavy a dreň z jahôd ešte povaríme, kým mierne nezhustne a opäť nalejme do pohárov. Zavrieme a necháme vychladnúť pod dekou.

http://www.prijemneveci.sk/sklenene-pohare-weck