Ako na kváskový chlieb

Chlieb v obchode už nie je to, čo bývalo? Tak si upečte vlastný kváskový chlieb. Ako na to?

 

Najjednoduchšie je kvások od niekoho dostať (či niekto vo Vašom okolí ponúka kvások si môžete pozrieť na tejto mape) alebo si ho vypestovať, na čo však budete potrebovať trpezlivosť, šťastie a ešte know-how. Návod na založenie kvásku nájdete napr. tu.

A čo teraz? Kvások, ktorý ste si priniesli domov dajte do chladničky - je nakŕmený a vydrží takmer týždeň. 

Alebo si môžete rovno chlebík upiecť. Tu je náš návod:

Do kvásku prilejem 2dcl vody a 2dcl ražnej celozrnnej múky a nechám stáť 4-6 hodín pri izbovej teplote (zvyčajne ho vyberiem z chladničky ráno). 

Potom 2/3 kvásku odlejem do misky a zvyšok odložím do chladničky na ďalšie pečenie. 

V čase obeda prilejem do kvásku v miske 2dcl vlažnej vody a 2dcl hladkej múky podľa ľubovôle (špaldovú, ražnú, jačmennú, pšeničnú - celozrnnú alebo bielu). My zvyčajne dávame jemne mletú celozrnnú pšeničnú.

Nechám cca 2 hodiny odpočívať.

Potom pridám 4dcl vlažnej vody, 1lyžičku soli, mletú rascu, mletý koriander a opäť múku - toľko, aby bol chlieb pevný. 

Nechám odpočívať 2 hodiny v miske, potom cca 2 hodiny v liatinovej panvici. V nej večer chlieb pečiem.

Po cca 6tich hodinách samotného kysnutia chleba, chlieb vložím do rúry vyhriatej na 220-250°C na 25minút, potom stíšim na 150- 180°C a pečiem ďalších 20 minút. 

Po dopečení chlieb vyberiem z panvice, potriem bohate vodou a zabalený v utierke položím na mriežku, aby vychladol. 

Na druhý deň ho môžeme jesť :-)

Dobrú chuť...

Kváskový chlieb