Prečo si nekupovať teflónovú a keramickú panvicu?

Ak si idete kupovať novú panvicu, skôr ako zájdete do obchodu a kúpite si nejakú známu značku teflónovej alebo keramickej panvice, zvážte ich výhody a nevýhody. Pretože o nevýhodách sa hovorí málo a reklama Vás bude presviedčať iba o ich výhodách.  Ale čo na to všetko ekológia? Všetko si v tomto článku zhrnieme. 

Recenzia teflónovej panvce

Teflónové panvice 

 pozitíva  Na dokonale nepriľnavý povrch si veľmi ľahko zvyknete.

 pozitíva  Nepotrebujete žiadne maslo ani tuk.

 pozitíva  Kúpite ich za priaznivé ceny.

 pozitíva  Sú ľahké, preto sa s nimi jednoducho manipuluje.

 

negativa Nevýhodou je, že sa ľahko poškriabu aj pri opatrnom používaní. Panvice treba správne čistiť aj odkladať, aby nedošlo k ich poškodeniu.

negativa Ak nemá špeciálne dno, nie je vhodná na indukciu.

negativa Nie sú vhodné na smaženie a opekanie pri vyšších teplotách a pri tých pokrmoch, kde je dôležité udržať vysokú teplotu panvice aj počas úvodnej fázy varenia (steaky, opekaná zelenina a pod.)

 

ekologická panvica Teflón je syntetický materiál, ktorý nie je biologicky odbúrateľný a môže trvať veľmi dlho (ak vôbec), kým sa rozloží. Niektoré teflónové panvice môžu obsahovať aj zložku PFOA, ktorá je toxická a neodbúrateľná a väčšina krajín ju už zakázala.

ekologická panvica Problémom môžu byť lacné panvice v čínskych obchodoch.

ekologická panvica Pri výrobe teflónových panvíc môžu do životného prostredia unikať nebezpečné látky.

ekologická panvica Teflónové panvice nie sú bežne recyklovateľné, pretože nepriľnavý materiál by znehodnotil ostatný recyklovateľný materiál (kovy). Existuje spôsob ako recyklovať teflón, ale nie je u nás dostupný, preto by panvice mali ísť do zmesového odpadu.

ekologická panvica Nižšia energetická náročnosť výroby.

ekologická panvica Krátka životnosť panvice.

ekologická panvica Prehrievanie panvice nad 260°C vedie k uvoľňovaniu toxických výparov, ktoré sú nebezpečné pre ľudí aj pre životné prostredie.

 

Keramické panvice

Hoci to názov evokuje, nejde o naozajstnú keramiku. Na kovovom tele panvice je nepriľnavý povlak na báze silikónu získaného z piesku. Technicky ide o tzv. sol-gel.

 pozitíva  Nepriľnavý povrch neobsahuje nebezpečné PTFE a PFOA, takže používanie týchto panvíc sa javí ako bezpečnejšia alternatíva.

 pozitíva  Povrch by mal byť odolnejší voči poškriabaniu ako teflón.

 pozitíva  Ľahko sa čistia a udržujú.

 

negativa Panvice pomerne rýchlo strácajú nepriľnavé vlastnosti, ak sa prehrievajú. Predĺžiť ich životnosť môžete tak, že ich nebudete umývať v umývačke riadu.

negativa Nie sú vhodné na varenie pri vyšších teplotách.

negativa Ak nemá viacvrstvové dno, nie je vhodná na indukciu.

 

ekologická panvica Keramické povrchy  môžu obsahovať  toxické látky, ktoré škodia životnému prostrediu. Pri výbere panvice preto dbajte na to, aby neobsahovala olovo ani kadmium (ak to nie je vyslovene uvedené, je veľká pravdepodobnosť, že ich obsahuje). 

ekologická panvica Panvice sú vyrobené zo zmesi kovu a keramiky s povrchovou úpravou a nie sú vhodné do recyklácie. Patria do zmesového odpadu.

ekologická panvica Nižšia energetická náročnosť výroby.

ekologická panvica Panvice nemajú životnosť dlhšiu ako pár rokov.

 

Ak to zhrnieme, teflónová panvica aj keramická panvica je z ekologického hľadiska horšia voľba - hlavne preto, že majú veľmi krátku životnosť a môžu do jedla uvoľňovať toxické látky.